Vervallen glorie: De Lege Geaën uit het Friese Sybrandaburen

Vervallen glorie: De Lege Geaën uit het Friese Sybrandaburen

20 februari 2020 0 Door Redactie Korfbal Update

lege geaen

Tegenwoordig denkt men aan de combinatie ‘Friesland’ en ‘korfbal’ al gauw aan LDODK dat uitkomt in de Korfbal League. Of aan de iets lager spelende Friese topclubs SCO, De Hoeve, Mid-Fryslan en Drachten. Lege Geaën? Nee, dat zegt veel korfballiefhebbers vandaag de dag niets meer. Misschien wel logisch ook, want de club kent sinds een aantal seizoenen geen enkel team meer.

Hoe was het mogelijk dat een kleine club uit zo’n klein dorp in het midden van Friesland zich mocht wedijveren met gerenommeerde Hoofdklasse-ploegen als Fortuna, Blauw Wit, Die Haghe en het inmiddels ook vervallen DOS-WK?  En dat met een team vol zelf opgeleide spelers?

Dagblad Trouw omschreef De Lege Geaën in 2002 als een ’Fries familiebedrijf’. In het team van De Lege Geaën speelden dan ook voornamelijk leden van de families De Klos, de Van der Kooij en Fokken. Allen woonden destijds in dezelfde straat in Sybrandaburen. Zoals eigenlijk de meeste van de ongeveer 100 leden. Aanvoerder van De Lege Geaën Arnold van der Kooij is een van hen. Samen met een aantal andere getalenteerde junioren vormden zij enkele seizoenen voorafgaand aan dit seizoen al furore met het A1-team van de club.

In het Friesch Dagblad valt te lezen dat er jaar in jaar uit getrokken werd aan de talenten van De Lege Geaën. Gerenommeerde topclubs uit de provincie als Marfûgels, Blauw Wit Heerenveen en Drachten probeerden het dikwijls tevergeefs. De getalenteerde junioren bleven en vormden gezamenlijk een seniorenteam dat vervolgens langzaamaan omhoog wist te klimmen. Vanuit de Eerste Klasse promoveerde men naar de Overgangsklasse, waarna in het seizoen 2001-2002 het ‘onmogelijke’ dan toch gebeurde. De groep vol zelf opgeleide spelers werd kampioen en promoveerde naar de Hoofdklasse.

Op 16 november 2002 treedt De Lege Geaën voor het eerst aan in de Hoofdklasse op bezoek bij de nummer twee van het seizoen daarvoor, Fortuna uit Delft. Het werd een kansloze 27-15 nederlaag. “Dat verlies was ingecalculeerd”, aldus Van der Kooij destijds tegenover de media. ”We werden verdedigend afgestraft, maar we hadden na afloop beslist geen vervelend gevoel.” Ook het eerste thuisduel in de Hoofdklasse wordt kansloos verloren van het Amsterdamse Blauw Wit, waarna de club op de derde speeldag met 17 – 21 zegeviert op bezoek bij TOP uit Sassenheim.

Het bleek de enige overwinning te zijn van het seizoen. De Lege Geaën degradeerde met slechts twee punten uit veertien wedstrijd kansloos uit de hoogste afdeling. In de seizoen die volgden lukte het de Friezen nooit meer om terug te keren op het hoogste niveau. In het seizoen 2005 – 2006 degradeerde De Lege Geaën vervolgens zowel in de zaal op het veld uit de Overgangsklasse. Spelers verlieten de club wegens hun studie of het vinden van werk elders in de provincie en de club stortte als een kaartenhuis in elkaar.

Er bleef zo weinig over dat de club niets anders kon doen dan het eerste team terug te trekken om een seizoen later te starten in de Reserve Zesde Klasse. Daar eindigde de club in het seizoen 2005-2006 als derde. Slechts twee punten achter Marfûgels 7.Promotie naar de Reserve Vijfde Klasse zat er een seizoen later nog wel in, maar wegens een gebrek aan seniorenleden kon de club in het seizoen 2009-2010 niets anders doen dan het eerste team van De Lege Geaën terug te trekken uit de competitie. In een tijdsbestek van acht jaar was de ooit zo succesvolle Friese club totaal uit het korfbal verdwenen.